Пра прафілактыку атлусцення - ЦДАДзіМ «Маяк» г. Мінска

Пра прафілактыку атлусцення

У цяперашні час распаўсюджанасць атлусценне дасягнула маштабаў эпідэміі, у тым ліку сярод дзяцей. Распаўсюджанасць атлусцення расце ва ўсім свеце. Яно пачынае ператварацца ў праблему нават у краінах, якія развіваюцца, для якіх традыцыйна было характэрна недастатковае харчаванне. У прамыслова развітых краінах, дзе маецца велізарная разнастайнасць высокакаларыйных і недарагіх прадуктаў, а лад жыцця становіцца ўсё больш "сядзячым", атлусценне ўжо з'яўляецца значным і сур'ёзным аспектам грамадскага здароўя.

З мэтай прафілактыкі атлусцення ў харчаванні асабліва варта звярнуць увагу на фактары, якія правакуюць залішняе назапашванне тлушчу ў арганізме. У першую чаргу, гэта пераяданне і так званыя «хуткія» вугляводы. Да прадуктам, у якіх адзначаецца высокае ўтрыманне быстроусваиваемых цукроў, трэба аднесці не толькі прысмакі, але і выпечку, высокагатунковага макаронныя вырабы, прадукты фаст-фуда, салодкія газаваныя напоі, шакалад і шакаладныя батончыкі, крекеры і печыва і г.д. Асабліва трэба адзначыць значэнне паваранай солі, роля якой у ўзнікненні залішняй вагі аказваецца дваякай. Яна ўзбуджае цэнтр голаду ў ЦНС, распальваючы апетыт і жаданне ёсць ўсё больш. Затрымліваючы ў арганізме ваду, соль таксама павялічвае агульную масу цела, так як залішняя вада актывізуе сінтэз тлушчу.

Для таго каб збалансаваць колькасць тых, хто паступае i выдаткуюцца кілакалорый, трэба паменшыць іх паступленне, або павялічыць выдатак. А павялічыць расход можна шляхам фізічных нагрузак. Бег трушком, язда на ровары, спартыўныя гульні. Самым аптымальным прафілактычным сродкам гэтага плану з'яўляецца плаванне. Плавальныя рухі спрыяюць спальванню калорый. І пры кантакце цела з вадой ўзмацняецца аддача цяпла, што таксама спрыяе распаду тлушчу.

Таксама неабходна нармалізаваць рэжым дня і палепшыць псіхаэмацыйны статус, т.я. парушэнне сну, негатыўныя эмоцыі, частыя стрэсы могуць спрыяць вылучэнню пэўных біялагічна актыўных субстанцый, якія ўзмацняюць апетыт і падахвочваюць да прыёму ежы.

Загадчык аддзялення гігіены харчавання

ДУ «Цэнтр гігіены і эпідэміялогіі

Ленінскага раёна г. Мінска »

Вольга Качанава

Абноўлена: 22.03.2017